Kimens festivalsjef: – Alt handler om å skape magi mellom publikum og scene

For andre år på rad inviterer Kimen litteraturfestival til 5 hele dager med litterære opplevelser for store og små!
Festivalsjef Aase Wivestad gleder seg til å ta imot publikum til litteraturfestival i november. Foto: Charlotte Erikstad / VTFK

Festival i ny drakt – for andre år på rad!

Etter at Vestfold og Telemark ble slått sammen til ett fylke i 2020, ble det vanskelig å drive fylkeskommunens litteraturfestival, Litteraturuka i Vestfold, videre i samme form som fra oppstarten i 1997 – med arrangementer i de fleste kommuner i fylket. Tyngdepunktet for festivalen er nå flyttet til Larvik, og arrangementene rundt i kommunene er blitt færre. Samtidig skapes noe helt nytt.

– Vestfold var Norges minste fylke, og det var gjennomførbart med en festival som spredte seg ut i fylket i en hel uke. Vestfold og Telemark er noe ganske annet, avstandene er store. Vi er ikke et massivt apparat som står for gjennomføring av festivalen; i praksis tre medarbeidere ved fylkesbiblioteket. Derfor måtte vi gjøre noe nytt, og samle mer av festivalen et sted, forklarer Aase.

Hvorfor ble nettopp Larvik valgt som den nye «litteraturfestivalbyen»?
– Larvik ligger nær sentrum for fylkets byer og tettsteder, med gode transportmuligheter i alle retninger. Vi har samarbeidet godt med Bølgen Kulturhus gjennom mange år, som er hovedarenaen for Kimen. I tillegg vil vi ta i bruk Festiviteten og Larvik bibliotek, begge i gangavstand fra hverandre, forklarer hun.

Vil ha med hele fylket

Tror du at publikum fra nordfylket eller indre Telemark vil ta turen helt til Larvik?
– Ja, hvorfor ikke? Mange av oss reiser jo til Oslo for å delta på arrangementer, og Kimen-programmet står ikke tilbake for litteraturarrangementer i hovedstaden. Publikum kan se frem til å møte mange av Norges fremste litteraturnavn, mange med regional tilknytning.

Det ligger mye arbeid bak programmet.

– Vi legger sjela vår i å lage et program som er attraktivt nok til at publikum vil krysse kommunegrensene. Publikumsutvikling er viktig; det er ikke bare å putte noen på en scene og tro at folk kommer. Vi må tilby et program som gjør at folk får lyst til å bruke tida si hos oss. Kvalitet og tilgjengelighet må også gå hånd i hånd. Derfor har vi arrangementer i helgen, og har lagt oss i nedre prissjiktet på billetter. Det meste er gratis å delta på.
Selv om de fleste av festivalens arrangementer foregår i Larvik, tar Kimen mål av seg å være en litteraturfestival som sprer litteraturglede til flest mulig i fylket Vestfold og Telemark.

Hvordan skal dere få til det i praksis?
– Det er en stor oppgave å etablere en festival som oppleves relevant for mange i et så stort fylke, men over tid håper vi å få det til. Et ledd i dette er noe vi har kalt «satellittarrangementer», hvor vi hvert år skal samarbeide med utvalgte kommuner om et Kimen-program også lokalt. I år blir det Kimen-satellitter i Bamble, Horten, Ibsenhuset i Skien, Kragerø, Notodden, Sandefjord, Thor Heyerdahl videregående skole, Tønsberg, Festiviteten i Larvik og på Larvik bibliotek. Vi er glade for at vi på denne måten også kan bidra til arenautvikling.

Mangfoldig litteraturfylke

Festivalsjefen fra Horten, som har mye av sin yrkeskarriere i litteraturens tjeneste, også som bibliotekar og assisterende biblioteksjef, synes utgangspunktet for en ny litteraturfestival er spennende. Vårt nye fylke er et mer interessant litteraturfylke enn de to gamle var hver for seg, mener hun. Vi har så mange dyktige aktører innenfor litteraturfeltet i fylket vårt! Jeg er stolt av at vi har flere av disse i programmet, som litteraturprisvinner Erik Eikehaug fra Kragerø, og årets festivalforfatter – Wesam Almadani.

Mer interessant hvordan da?
– Det handler om mangfoldet i det som skrives. Innenfor nye fylkesgrenser har vi sterke fagmiljøer innen både saksprosa og skjønnlitteratur, flere forlag, spennende mindre litteraturfestivaler, og et drøss av forfattere innenfor hele temaspekteret. Så har vi engasjerte folkebiblioteker som er frontkjemperne for litteraturformidling året rundt, og som sprer litteraturglede- og kunnskap i folks dagligliv.

At en fylkeskommune arrangerer litteraturfestival er jo ingen selvfølge. Du frykter ikke at dere skal bli lagt ned, i konkurranse med asfaltering av veier, tannhelse og videregående skoler?
– Nei, ikke så lenge vi leverer på det vi skal i vårt nåværende fylke. Gode litteraturopplevelser er ikke noe man kun skaper på skolen eller hjemme i sofaen, men noe man kan oppleve sammen. Vårt mål å skape den litterære gleden hos publikum, løfte dem ut av hverdagens trivialiteter og utfordringer, og tilby et stoppested hvor de får anledning til å trekke pusten. Det er dessuten klare mål nasjonalt så vel som fra vårt eget fylkesting om at flest mulig innbyggerne skal få muligheten til å delta i kulturlivet.

Mye å glede seg til

Er det noe i årets program som festivalsjefen personlig ser spesielt frem til?
– Jeg gleder meg veldig til åpningsforestillingen 9. november på Bølgen, hvor vi får besøk av musiker og forfatter Sandra Kolstad og årets vinner av Vestfold og Telemarks litteraturpris, Erik Eikehaug. Skuespiller Torstein Andersen fremfører tekster av Charles Bukowski og fylkesordfører Terje Riis Johansen åpner det hele. Kveldens konferansier er Torgeir Wittersø Skancke. Forfatterfredag på Bølgen kulturhus er også noe å få med seg, med forfattere på scenen fra tidlig formiddag til et godt stykke ut på kvelden. Festivalen avsluttes søndag 13. november med kveldsforestilling med Pratagraf, som består av Are Kalvø, Espen Beranek Holm, Hedvig Mollestad, Ole Mofjell og Jon Balke.

Når kan vi sikre oss billetter?
– Programslippet og billettsalget er i gang. Vi har også en Facebook-side hvor vi deler nyheter om program og annen informasjon om festivalen. Følg oss også på Instagram!

Kultur rett i innboksen?

Få med deg alt som skjer på Bølgen!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få spesialtilbud og siste nytt.

Innhold

Snarveier

Praktisk informasjon her

Hva er åpningstidene?

Jeg vil arrangere noe!

Jeg ønsker å leie lokale!

Siste nytt fra Bølgen →